Aktualną metodykę można znaleźć w pliku Metodyka SOT.
W stacji kontroli oceniane są zwierzęta ze stad zarodowych posiadających minimum dwa tryki stadne i dla których prowadzone są księgi. Ocenie poddawane są zwierzęta różnych ras. Jest to zalecana metoda oceny. Wyboru zwierząt do oceny dokonuje hodowca w porozumieniu z kierownikiem SOT. Obiekt stacji kontroli znajduje się w IZ PIB ZD Pawłowice, ferma Kociugi.
Hodowca winien przesłać do Stacji informację o chęci oceny tryka/ów/ nie później niż na 3 /trzy/ tygodnie przed docelową masą ciała jagniąt-tryczków przy odbiorze. Zwierzęta są przyjmowane do Stacji w zasadzie przez cały rok (wyjątkiem są okresy o ekstremalnie niskich bądź wysokich temperaturach).
Liczba potomstwa branego do tuczu, po każdym ojcu zgłoszonym do oceny, wynosi 6–8 szt. Przy wyborze do oceny stacyjnej preferowane są jagnięta pochodzące po ojcach kryjących po raz pierwszy. Przy odbiorze od hodowcy, wiek poszczególnych jagniąt- tryczków winien wynosić od 56 do 75 dni a masa ciała od 17 do 22 kg. Średnia masa ciała dla grupy powinna wynosić ok. 18–19 kg. W przypadku zwierząt ras prymitywnych (wrzosówka i świniarka) wymogi dotyczące wieku oraz masy ciała są przyjmowane na niższym poziomie – specyficzne dla rasy ok. 16 - 18 kg.
W celu zmniejszenia do minimum trudności związanych z przejściem na inne żywienie, jagnięta w stadach macierzystych, powinny być przyzwyczajane do pobierania paszy treściwej. Ponadto przed dostarczeniem zwierząt do stacji powinno być przeprowadzone ich odrobaczenie i obcięcie ogonków.
Zwierzęta przebywają w boksach grupowych na ściółce. Żywione są do woli mieszanką pełnoporcjową granulowaną. Poza tym jagnięta otrzymują ok. 100 g siana dziennie w celu zbilansowania niezbędnej ilości włókna wymaganej dla prawidłowego przebiegu trawienia. Siano nie jest uwzględniane przy obliczeniach zużycia paszy. Tryczki mają stały dostęp do wody. Po przybyciu do stacji ze względu na zmianę środowiska i żywienia zwierzęta przechodzą 7 dniowy okres adaptacji.
Ważenia zwierząt dokonywane są:
Pozostają one w stacji do osiągnięcia końcowej masy ciała 40–42 kg. W przypadku zwierząt ras prymitywnych końcowa masa ciała jest określana indywidualnie – specyficzna dla rasy (wrzosówka i świniarka: ok. 28–30 kg).
Kryteria oceny
Wartość rzeźna
Tusza po schłodzeniu oceniana jest w skali 9 punktowej:
Pomiary na półtuszy prawej:
Ważenia po uboju:
Po wykonaniu dysekcji szczegółowej poszczególnych wyrębów określana jest masa poszczególnych tkanek (mięsnej, tłuszczowej i kostnej) każdego wyrębu.
Dane zbierane są na specjalnie przygotowanych kartach dokumentacyjnych a indeksy wyliczane wg zmodyfikowanej w IZ PIB metody duńskiej. Wyliczane są także podstawowe charakterystyki cech tucznych i rzeźnych. Wyniki opracowywane są po zakończeniu oceny przez wszystkie zwierzęta danej rasy znajdujące się w Stacji w danym roku.
Podstawą do obliczeń indeksów stacyjnych są odchylenia od średniej cech z ostatnich dwóch lat w obrębie danej rasy. Obliczane są indeksy:
WP – wykorzystania paszy, W – wzrostu, U – umięśnienia, O – otłuszczenia oraz UŻ – użytkowości, który łączy indeksy W i U.
Poszczególne indeksy liczone są wg następujących wzorów:
WP = 0,5 ⋅ ((F ⋅ 100 ∕ Fe) − 100) + 100gdzie:
W = h2 ⋅ ((0,25 ⋅ BW + 0,75 ⋅ TW) − 100) + 100gdzie:
U = h2 ⋅ (100 ⋅ ((MA − RMA) ∕ RMA)) + 100gdzie:
O = h2 ⋅ (-(100 ⋅ ((FT − RFT) ∕ RFT))) + 100gdzie:
UŻ = 100 + (W − 100) + (U − 100)